Professor Reza Malekzadeh

مطالعه نیوانگلند: پنج عامل خطر، مسوول بیش از نیمی از حملات قلبی و سکته‌های مغزی در جهان

 

یک مطالعه جهانی با ارائه رویکردی جدید در زمینه پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی نشان داده است که عوامل خطر قابل پیشگیری و اصلاح، مسوول نیمی از بیماری‌های قلبی و عروقی هستند و فشار خون بالا به عنوان مهمترین عامل خطر بروز بیماری‌های قلبی عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی ، باید در مرکز توجه رویکردهای پیشگیرانه قرار گیرد

.

به گزارش وب‌سایت دکتر رضا ملک‌زاده ، یافته‌های این مطالعه تحت عنوان Global Effect of Modifiable Risk Factorson Cardiovascular Disease and Mortality که در مجله مشهور پزشکی نیوانگلند منتشر شده، حاصل داده‌های مربوط به 1.5 میلیون فرد بزرگسال ( با میانگین سنی 54 سال ) از  34 کشور در هشت منطقه جغرافیایی جهان (آمریکای شمالی، آمریکای لاتین، اروپای غربی، اروپای شرقی و روسیه، آفریقای شمالی، صحرای آفریقا، آسیا  – استرالیا و خاورمیانه)  است که در 112 مطالعه کوهورت مشارکت داشته و به طور میانگین، 7 سال تحت پیگیری بوده‌اند.

 

مطالعه حاضر با هدف درک بهتری از پراکنش جهانی بروز بیماری‌های قلبی عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی و مرگ‌های ناشی از آن (بیماری‌های قلبی و عروقی، انفارکتوس میوکارد، آنژین ناپایدار، عروق کرونر مجدد، سکته مغزی ایسکمیک و هموراژیک، مرگ قلبی و عروقی، مرگ غیرقابل طبقه‌بندی)، عوامل خطر این بیماری‌ها و فراوانی آنها در مناطق مختلف جهان، تعیین نسبت هر یک از عوامل خطر فردی با بروز 10 ساله بیماری‌ها و مرگ‌های قلبی و عروقی و مرگ‌ومیر کلی و در نهایت، ارائه مجموعه‌ای از اقدامات هدفمند پیشگیرانه، توسط «کنسرسیوم جهانی خطر بیماری‌های قلبی عروقی»، طراحی و با حمایت مالی مرکز تحقیقات قلب و عروق دانشگاه هامبورگ آلمان و همکاری شماری از متخصصان و محققان علوم پزشکی از جمله پژوهشگران ایرانی انجام شده است.

 

به گفته محققان در این مطالعه، بیماری‌های قلبی عروقی که عامل تقریباً یک سوم مرگ و میرها در سراسر جهان هستند، اغلب در طول چندین دهه، بی سر و صدا در افراد مبتلا پیشرفت می‌کنند و در بیشتر موارد، بدون این که تشخیص داده شوند، دیواره‌های عروقی را تحت تاثیر قرار داده و منجر به تصلب شرایین می‌شوند که در پی آن ممکن است بیماری عروق کرونر قلب با عوارضی مانند حملات قلبی، سکته‌های مغزی و مرگ رخ ‌دهد.

 

بر اساس یافته‌های این مطالعه که در مدت اجرای آن بیش از 80 هزار رویداد قلبی عروقی (مردان بیش از زنان) رخ داده است، پنج عامل خطر کلاسیک قلبی عروقی قابل پیشگیری:  اضافه وزن، فشار خون بالا، چربی خون بالا، سیگار کشیدن و دیابت، به طور مستقیم با بیش از نیمی از بیماری‌های قلبی و عروقی در سراسر جهان مرتبط هستند و در این بین، فشار خون بالا، با بیشترین سهم، مهمترین عامل بروز بیماری‌های قلبی و عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی است.

 

به گفته دکتر استفان بلانکنبرگ، مدیر پزشکی مرکز قلب و عروق دانشگاه UKE آلمان و نویسنده مطالعه، نتایج این تحقیق به وضوح نشان می‌دهد که بیش از نیمی از حملات قلبی و سکته‌های مغزی با بررسی و کنترل عوامل خطر گفته شده ، قابل اصلاح هستند و به اقدامات پیشگیرانه پاسخی کاملا مثبت می‌دهند؛ بنابراین اهمیت این یافته‌های مطالعه، در تقویت رویکرد پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی است.

 

وی می‌گوید: مجموع پنج عامل خطر اضافه وزن، فشار خون بالا، چربی خون بالا، سیگار کشیدن و دیابت در 57 درصد و 52 درصد از حملات قلبی و عروقی به ترتیب زنان و مردان نقش مستقیم دارند و همچنین به طور کلی 20 درصد علل مرگ و میرهای کلی را به خود اختصاص می‌دهند.

 

دکتر استفان بلانکنبرگ در عین حال تاکید کرد : تقریباً 45 درصد از تمام موارد رویدادهای قلبی عروقی را نمی‌توان با پنج عامل خطر گفته شده توضیح داد و در این زمینه نیاز به تحقیقات بیشتری است.

 

دکتر کریستینا مگنوسن، محقق کلینیک قلب و عروق مرکز قلب و عروق دانشگاه UKE آلمان و همکار مطالعه نیز می‌گوید: پژوهش حاضر، در رویکردی جدید، نسبت عوامل خطر کاملا قابل پیشگیری شامل اضافه وزن، فشار خون بالا، چربی خون بالا، سیگار کشیدن و دیابت را با بروز بیماری‌های قلبی عروقی و مرگ و میر ناشی از آنها که تا کنون محل بحث بوده است، اندازه‌گیری کرده است.

 

به گفته وی، نکته بسیار قابل توجهی که یافته‌های مرتبط با اندازه‌گیری 5 عامل خطر گفته شده با بروز بیماری‌های قلبی و عروقی به وضوح نشان داده است، رابطه خطی فشار خون بالا و چربی خون بالا با بروز بیماری‌های قلبی و عروقی است، به طوری که هر چه مقادیر این دو عامل خطر بیشتر باشد، احتمال بروز بیماری‌های قلبی و عروقی نیز افزایش می‌یابد و این نتیجه، در تمام مناطق مورد بررسی در مطالعه مشاهده شده است.

 

دکتر کریستینا مگنوسن افزود: یافته‌های مطالعه همچنین تفاوت‌هایی در فراوانی «میزان عوامل خطر» گفته شده در بروز بیماری‌های قلبی عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی در هشت منطقه از جهان را نشان داده است که بر اساس آن، بالاترین میزان اضافه وزن در آمریکای لاتین و اروپای شرقی، بیشترین مقادیر فشار خون بالا و چربی خون بالا در اروپا، بیشترین مصرف سیگار در آمریکای لاتین و اروپای شرقی و بیشترین میزان دیابت شیرین در شمال آفریقا و خاورمیانه مشاهده شده است.

 

دکتر بلانکنبرگ، مدیر پزشکی مرکز قلب و عروق دانشگاه UKE آلمان و نویسنده مطالعه نیز می‌گوید: اهمیت 5 عامل خطر اضافه وزن، فشار خون بالا، چربی خون بالا، سیگار کشیدن و دیابت در بروز بیماری‌های قلبی عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی، با افزایش سن، کاهش می‌یابد.  به عنوان مثال، فشار خون بالا برای یک فرد چهل ساله خطرناک‌تر از یک فرد هشتاد ساله است. در بین عوامل  خطر، تنها، «اضافه وزن» یک استثناست ؛ چراکه می‌تواند در هر سنی، عامل بروز بیماری‌های قلبی و عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی باشد.

 

دانشمندان در مطالعه حاضر، همچنین ارتباط قابل توجهی بین سطح چربی خون و مرگ و میر ناشی از علل کلی را نیز شناسایی کرده‌اند. یافته‌های این بخش از مطالعه حاکی از تاثیر سطوح بسیار پایین یا بالای چربی خون در افزایش احتمال وقوع مرگ و میر کلی دارد.

 

انتهای پیام