

Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
دریافت پرونده: https://drrezamalekzadeh.ir/wp-content/uploads/2024/01/Cohort-persian.mp4?_=1
امروزه مداخلات منجر به ارتقای سلامت، بدون شناسایی دقیق الگوی بیماریها و عوامل خطر آنها در هر کشور ممکن نیست و از سویی دیگر، پیشرفتهای شگرف علم پزشکی در طول سه دهه اخیر و بکارگیری علم ژنتیک و بیولوژی مولکولی همراه با شناخت عوامل محیطی و شیوه زندگی سالم در مطالعات بزرگ مبتنی بر جمعیت ، نوید آینده روشن با پزشکی مدرن به نام «پزشکی دقیق» یا «شخص محور» را میدهد. یکی از زیرساختهای این مساله، انجام کوهورت آیندهنگر مبتنی بر جمعیت است.
دکتر رضا ملکزاده، در دوره ای که تحقیقات و مطالعات وسیع در حوزه علوم پزشکی را آغاز کرد، به مطالعات اپیدمیولوژیک به دلیل دستاوردهای بسیار ارزشمند آن، بسیار علاقهمند بود و بعد از تجربه اجرای مطالعه وسیع و طولانی مدت کوهورت گلستان در شمال شرق ایران و کوهورت پارس در جنوب ایران طی مدت بیش از دو دهه، در زمان مسوولیت معاونت تحقیقات وزارت بهداشت، مطالعه کوهورت ملی مبتنی بر کل جمعیت از قومیتها و نژادهای مختلف ایران را به عنوان بهترین راهکار پیشگیری از بیماریها و کاهش هزینههای نظام سلامت، پایهگذاری و با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی کشور اجرا کرد.
مطالعه ملی 200 هزار نفری کوهورت پرشین که در 20 استان ایران اجرا شده، مجموعه ای از چند مطالعه شامل کوهورت نوزادان، کوهورت نوجوانان ، کوهورت کارکنان ، کوهورت سالمندان ، کوهورت چشم، کوهورت تصادفات رانندگی و کوهورت بالغین است که برای هر یک از این مطالعات متناسب با جمعیت مشارکتکننده، اهداف مختلفی طراحی شدهاند.
اصلیترین و بزرگترین زیرگروه مطالعه ملی کوهورت پرشین ، مطالعه کوهورت بالغین است که جمعیت ۱۶۰ هزار نفری از بزرگسالان بالای ۳۵ سال و در برخی مناطق ، بالای ۴۰ سال را با اهداف بیشتریتری وارد مطالعه کرده است. مناطق جغرافیایی مطالعه، بر اساس الگوی بیماریهای محلی، علل مرگ، مواجهه با عوامل خطر، ثبات جمعیت و ظرفیتهای محلی انتخاب شده اند.
مطالعه کوهورت پرشین میتواند دستاوردهای بینظیری برای کشور، هم در ایجاد زیرساختهای علمی پژوهشی و تشکیل گنجینه عظیم اطلاعات پزشکی برای محققان و هم در زمینه ارائه خدمات تشخیصی و درمانی پیشرفته به بیماران و معرفی الگوها و برنامههای پیشگیرانه برای بیماریهای مزمن، به همراه داشته باشد.
مطالعه کوهورت پرشین، علاوه بر تولید و توسعه دانش بومی در زمینه پیشگیری و مقابله با بیماریهای مزمن غیرواگیر، کمک بسیار موثری به توسعه همکاریهای علمی بینالمللی ایران کرده و تاکنون 350 مقاله در بستر مطالعه کوهورت پرشین در مجلات معتبر علمی منتشر شده است.
انتهای پیام