نتایج یک مطالعه آیندهنگر مبتنی بر جمعیت در ایران با ارائه قویترین شواهد علمی نشان داد: مصرف تریاک خطر مرگ زودرس در بیماران دیابتیک را 30 درصد افزایش میدهد.
به گزارش وب سایت دکتر رضا ملکزاده این مطالعه تحت عنوان Joint Effect of Diabetes and Opiate Use on All-Cause and Cause-Specific Mortality: the Golestan Cohort Study که توسط جمعی از محققان علوم پزشکی کشور به سرپرستی دکتر رضا ملکزاده انجام و نتایج آن در مجله معتبر بینالمللی Interntional Journal Of Epidemiolo منتشر شده ، برای نخستین بار و با ارائه قویترین شواهد علمی درباره ارتباط مصرف تریاک در مرگ زودرس بیماران دیابتیک نشان میدهد خطر مرگ زودرس در بیماران دیابتی، با مصرف تریاک 30 درصد افزایش مییابد.
این مطالعه بر روی بیش از 50 هزار فرد 40 – 75 سال مشارکتکننده در مطالعه کوهورت گلستان شامل افراد «دیابتیک» و غیردیاتیک» مصرفکننده تریاک و غیرمصرفکننده انجام شده و افراد مشارکتکنندگان به مدت 11 سال پیگیری شدند. از بین کل جمعیت شرکت کنندگان، 3 هزار و 548 نفر، مبتلا به دیابت بودند که بیشتر آنها را زنان، ساکنین شهرها ، افراد چاق، مبتلایان به فشار خون بالا و افراد دارای فعالیت بدنی کم تشکیل میدادند.
از میان 50 هزار فرد مورد مطالعه (دیابتیک و غیردیابتیک)، 8487 نفر (17 درصد) مصرفکننده تریاک (حداقل یک بار در هفته و شش ماه مصرف مداوم) و بیشتر این افراد، شامل مردان، ساکنین روستا ، افراد دارای سطح اقتصادی پایین تر و فعالیت بدنی کمتر بودند.
بررسی های محققان نشان داد 15.5 درصد از کل جمعیت مبتلا به دیابت در مطالعه (3548 نفر) ، سابقه مصرف طولانی مدت تریاک و مشتقات آن را به صورت کشیدن یا خوردن داشتند.
یافتههای مطالعه حاکیست طی حدود 11 سال پیگیری 50 هزار شرکتکننده ، بیش از 7 هزار مرگ در مدت زمان اجرای مطالعه رخ داده و در این مدت 27.5 درصد بیماران دیابتی جان خود را از دست دادند؛ در حالی که این رقم در افراد غیردیابتی فقط 13.1 درصد بود.
مقایسه شمار مرگها در بین بیماران دیابتی نشان داد که 25 درصد بیماران دیابتیک بدون سابقه مصرف تریاک جان خود را از دست دادهاند، اما این میزان در مصرفکنندگان تریاک، 40 درصد بوده است؛ بنابراین بیشترین مرگها مربوط به بیماران دیابتی مصرفکننده تریاک است.
بر اساس یافتههای پژوهش انجام شده، درحالی که وجود بیماری دیابت، به تنهایی، خطر مرگ را نسبت به غیردیابتیها ، حدود دو برابر میکند، همزمانی مصرف تریاک و دیابت، این خطر را به 2.76 برابر افراد غیردیابتی بدون سابقه مصرف تریاک افزایش میدهد.
بر پایه آنالیز پیچیده دیگری که صرفا در «جمعیت مبتلا به دیابت» مطالعه صورت گرفت، مصرف تریاک، خطر مرگ زودرس در بیماران دیابتی را به طور کلی حدود 30 درصد افزایش میدهد. در عین حال، خطر مرگ در افرادی که مبتلا به دیابت نبوده اما تریاک مصرف میکردند، نسبت به غیرمصرفکنندگان همین جمعیت ، 63 درصد افزایش نشان داد. به عبارتی، الگوی افزایش خطر مرگ زودرس، در افراد «غیردیابتیک مصرف کننده تریاک» نیز قابل مشاهده بود.
یافتههای مطالعه نشان داد به طور کلی افراد دیابتیک مصرفکننده تریاک در مقایسه با سایر افراد، بیشترین ارتباط را با تمام علل مرگ و در این بین، بیماری های قلبی و عروقی و سپس سرطانها بیشترین سهم را در مرگ افراد دیابتیک مصرف کننده تریاک داشتهاند.
نتایج بررسی محققان در این مطالعه حاکی از آن بود که میزان افزایش خطر مرگ در بین افراد دیابتیک که قبل از تشخیص دیابت، سابقه مصرف تریاک داشته اند، در مقایسه با کسانی که پس از تشخیص دیابت تریاک مصرف کرده اند، تقریبا یکسان بوده است.
در این مطالعه، همچنین تاثیر مقدار تریاک مصرفی در میزان خطر مرگ زودرس مبتلایان دیابت نیز بررسی شده است. نتایج مطالعه حاکیست افزایش خطر مرگ، هم در افرادی که میانگین مصرف روزانه آنها کمتر از 6 دهم گرم (سه نخود) تریاک در روز بوده و هم کسانی که بیشتر از این مقدار، مصرف روزانه داشتهاند، دیده شد. همچنین افزایش دوز مصرف تریاک خطر مرگ را در افراد دیابتیک و غیردیابتیک بیشتر میکند.
طیق نتایج به دست آمده، افزایش خطر مرگ در هر دو شیوه مصرف تریاک شامل خوردن یا کشیدن، در هر دو جنس (زن یا مرد) و در هر گروه سنی (کمتر یا بیشتر از 50 سال) دیده شده است.
بررسیهای دقیقتر در این مطالعه نشان داد افزایش خطر مرگ بر اثر مصرف تریاک حتی در افرادی که سابقه هیچ گونه مصرف سیگار، تنباکو، قلیان و پیپ نداشتند نیز دیده میشود.
محققان در مطالعه حاضر با استفاده از نشانگرهای بیولوژیکی ادرار اثبات کردند که بسیاری از ترکیبات سمی شناخته شده مانند برخی هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای و ترکیبات آلی فرار، در نمونه های ادرار مصرفکنندگان تریاک، در مقایسه با افراد سیگاری و حتی غیرسیگاری که تریاک مصرف نمیکنند، چند برابر است.
پژوهشگران این مطالعه تاکید دارند: آگاهی بخشی عمومی درباره خطرات مصرف تریاک در بیماران مبتلا به دیابت ، خصوصاً در مناطق جنوب غرب آسیا و خاورمیانه که داغترین مناطق شیوع دیابت در جهان به شمار رفته و مواد مخدر به طور گسترده در دسترس افراد است، بسیار ضروری و کلید نجات مبتلایان دیابت مصرفکننده تریاک است.
انتهای پیام