Professor Reza Malekzadeh

 

 

 

 

دکتر رضا ملک‌زاده، پزشک ، متخصص داخلی و فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد ، استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران، بنیانگذار موسسه پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد این دانشگاه، دانشمند و محقق برجسته علوم پزشکی که در عرصه ملی و بین‌المللی علوم پزشکی، به عنوان پایه‌گذار مطالعات بزرگ، وسیع و متعدد آینده‌نگر مبتنی بر جمعیت (مطالعات کوهورت) و تحقیقات پرشمار دیگر در زمینه بیماری‌های گوارش و کبد ، سرطان‌ها، نظام سلامت، بار بیماری‌ها، علل بروز و شیوع بیماری‌های مزمن غیرواگیر و سایر مطالعات شناخته شده است، 25 دی ماه سال 1330 در روستاي «بالاده» از توابع كازرون در استان فارس متولد شد. او دومین فرزند خانواده‌ای با 6 فرزند (سه پسر و سه دختر) بود. پدرش فردی بسیار کوشا بود و به فعالیت کشاورزی و بازرگانی اشتغال داشت. مادرش، خانه‌دار و زنی بسیار زحمتکش و مهربان بود.

 

 

                        پدر و مادر دکتر رضا ملک‌زاده

 

تحصيلات ابتدايي‌ را در سال‌های 1341 تا 1344 در روستای محل تولد سپری کرد و مقطع متوسطه را در شهرهای کازرون و شیراز تا سال 1349 به پایان رساند و با رتبه اول در امتحانات نهایی استان فارس، فارغ التحصیل شد.

 

                      دکتر ملک‌زاده در دوران کودکی

 

دکتر ملک‌زاده در زمان کودکی، در منطقه‌ای محروم زندگی می‌کرد که مردمش با فقر، تنگدستی، بیماری و کمبود شدید امکانات بهداشتی مواجه بودند. در خردسالی به بیماری مالاریا مبتلا شد؛ اما با دارو بهبود یافت. او علی‌رغم استعداد زیادش در ریاضیات و فیزیک، به توصیه پدر به تحصیل در رشته تجربی و پزشکی تشویق شد. فوت پدربزرگش بر اثر بیماری سرطان که رضا ملک‌زاده وی را بسیار دوست داشت، علاقه‌اش برای تحصیل در رشته پزشکی و تحقیق درباره بیماری سرطان را تقویت کرد.

 

    دکتر ملک زاده- قبل از ورود به دانشکده پزشکی

 

دکتر ملک‌زاده با این هدف و انگیزه، در کنکور سراسری 1350 شرکت کرد و با رتبه 9 در رشته پزشکی دانشگاه شیراز (پهلوی سابق) پذیرفته شد. دانشگاه شیراز در آن زمان، برترین دانشگاه کشور به شمار می‌رفت و آموزش‌ها از کیفیت بسیار بالایی برخوردار بود و دروس دانشگاهی به زبان انگلیسی ارائه می‌شد.

 

      دکتر ملک‌زاده در دوره فلوشیپ گوارش و کبد – دانشگاه لندن

 

پس از پایان تحصیلات در دوره پزشکی عمومی، در سال 1356 با معدل بالا و به عنوان شاگرد اول، بلافاصله وارد دوره تخصصي در رشته بيماري‌‎هاي داخلي در دانشگاه شیراز شد و سپس در آزمون دوره فوق تخصص گوارش و کبد همان دانشگاه پذیرفته شد و در سال 1363 با رتبه ممتاز این دوره را نیز به پایان رساند . در سال 1364 نیز دوره فلوشیپ را در دانشکده پزشکي لندن (RFH) طی کرد.

دوران رزیدنتی دکتر ملک‌زاده با وقوع انقلاب اسلامی در سال 1357 همزمان بود. در فعالیت‌های سیاسی سال‌های قبل از انقلاب مشارکت داشت؛ اما به گفته دانشجویان و دوستانش، فردی بسیار میانه‌رو، مقید به اخلاق سیاسی و مخالف با هرگونه خشونت‌ورزی بود و هرگز در فعالیت‌های سیاسی‌اش تندروی نکرد و حتی مانع بسیاری از تندروی‌ها می‌شد.

 

ازدواج و تشکیل خانواده

 

            دکتر ملک‌زاده در مراسم ازدواجش

                دکتر ملک‌زاده در کنار همسر

                   فرزندان دکتر  ملک‌زاده در دوران کودکی

 

دکتر ملک‌زاده در سال 1356 همزمان با دوره رزیدنتی (تخصص داخلی) ازدواج کرد و حاصل این ازدواج، چهار فرزند (سه دختر و یک پسر) است. فرزند اول، دوم و سوم وی پزشک متخصص و فرزند چهارم، دانش‌آموخته کارشناسی ارشد مهندس معماری است. همه فرزندان او در ایران تحصیل کرده‌اند و مشغول به خدمت در کشور هستند. همسر وی با وجود داشتن تحصیلات عالی و امکان ادامه تحصیل و اشتغال، تمام دارایی‌های مادی و معنوی‌اش را صرف رسیدگی به امور منزل، همسر و فرزندانش کرد و به گفته دکتر ملک‌زاده، موثرترین فرد در پیشرفت وی در امور اجرایی، پزشکی و تحقیقاتی‌اش محسوب می‌شود.

 

تشکیل کمیته بهداشت و پزشکی جهاد سازندگی

 

دکتر ملک‌زاده در سال اول رزیدنتی داخلی، مسوول تشکیل کمیته بهداشت و پزشکی جهاد سازندگی استان فارس شد و شش ماه را در ماموریت کمک‌های پزشکی و بهداشتی و حتی عمرانی به روستاهای محروم سپری کرد.

 

       حضور در جبهه در زمان جنگ تحمیلی- هویزه

 

وقوع جنگ تحمیلی نیز همزمان با دوره رزیدنتی دکتر ملک‌زاده بود. وی بسیاری از دوستانش را در جریان جنگ تحمیلی از دست داد. خود نیز جزو اولین تیم‌های پزشکی بود که در زمان جنگ، عازم بیمارستان‌های اهواز شد تا در کسوت پزشک به مجروحان رسیدگی کند.

 

آغاز مسوولیت‌های اجرایی

 

معاون آموزشی دانشکده پزشکی دانشگاه شیراز

 

  ‌دکتر ملک‌زاده – معاون آموزشی دانشکده پزشکی دانشگاه شیراز

 

مشاغل اجرایی دکتر رضا ملک‌زاده بسیار زودهنگام و از سن 29 سالگی آغاز شد. او در سال 1359 (دوره تخصصی بیماری‌های داخلی)، به دليل شرايط ويژه پس از انقلاب، معاون آموزشی دکتر رضا قریب، رییس وقت دانشکده پزشکي دانشگاه شيراز شد.

 

معاون دانشگاه شیراز

پس از پایان رزیدنتی دوره تخصصی داخلی، در سال 1361، در سن 31 سالگی به عنوان معاون دانشگاه شيراز منصوب شد. آن زمان دو دانشگاه شيراز و علوم پزشكي، یک دانشگاه بودند.

 

ریاست دانشگاه شیراز

 

    دکتر ملک‌زاده، رییس دانشگاه شیراز –1362

 

در سال 1362 و در حالی که فقط 32 ساله بود، در زمان مسوولیت دکتر ایرج فاضل در مسند وزارت علوم، به عنوان رئيس دانشگاه شيراز منصوب شد و جوان­‌ترين رئيس تاريخ این دانشگاه محسوب می‌شد. وی مسوولیت ریاست مهمترین دانشگاه کشور در آن زمان، با حضور استادان بنام و بسیار مطرح را فوق‌العاده حساس و دشوار توصیف می‌کند و به دلیل درک این دشواری، در اوایل دعوت به همکاری، به سختی زیر بار پذیرش چنین مسوولیت سنگینی رفته اما با اصرار آن را عهده‌دار شده است. دکتر ملک‌زاده همواره به این نکته اشاره می‌کند که به دلیل سن و تجربه کمتر، بهره‌گیری از تجارب ناب استادان بنام دانشگاه شیراز و حفظ شان و منزلت ایشان را سرلوحه خود قرار داده بودم و استادان باتجربه، سخاوتمندانه و بزرگ‌منشانه، مرا در این راه بسیار کمک کرده‌اند.

او همزمان با مسوولیت در دانشگاه شيراز، تدريس و تحقيق می‌کرد. از آن جایی که به تدريس و آموزش پزشکي و بویژه تحقیقات پزشکی به شدت علاقه‌مند بود، توانست تا پایان مدت زمانی که در دانشگاه شیراز مشغول به آموزش پزشکی بود، به مرتبه دانشياري و سپس استاد تمامی دست یابد.

 

مهمترین اقدامات در زمان ریاست دانشگاه شیراز

 

  دکتر ملک‌زاده، رییس دانشگاه شیراز –1362

 

دکتر ملک‌زاده در زمان ریاست دانشگاه شیراز، فعالیت‎های اجرایی و آموزشی متعددی را انجام داد. راه‌اندازی دوره دکتری شیمی در دانشگاه شیراز به عنوان نخستین دوره دکتری غیرپزشکی در کشور پس از انقلاب و احیای بورسیه دانشگاه از اقدامات مهم وی بوده است. او در جریان احیای بورسیه دانشگاه شیراز ، 90 نفر از بهترين فارغ‌­التحصيلان دانشگاه را برای بورسیه پزشکی انتخاب کرد که 80 نفر آنها به کشور بازگشتند و بعدها به عنوان بهترین استادان دانشگاه ادامه فعالیت دادند. احیای پروژهای عمرانی غیرفعال دانشگاه و افتتاح طرح‌های عمرانی جدید از دیگر فعالیت‌ها بوده است.

 

دکتر ملک‌زاده، رییس دانشگاه شیراز در کنار اعضای هیات علمي بخش جراحي بيمارستان شهيد فقيهي – 1364

 

بازگرداندن دانشجویان و استادان اخراجی به دانشگاه‌ها

 

دکتر ملک‌زاده به اخراج استادان و دانشجویان در جریان انقلاب فرهنگی انتقادات جدی داشت و به همین دلیل شخصا به عنوان رییس دانشگاه، پرونده گزینش استادان و دانشجويانی که با سختگیری از دانشگاه اخراج شده بودند را بررسی کرد و بسیاری از آنها را به دانشگاه برگرداند. او در جریان ذکر خاطراتش می‌گوید: گاهی وقت‌ها وقتی به شهري مي­روم و مي­‌بينم فردي جراح ، پزشک یا رییس خوب یک بیمارستان است و به من مي­‌گويد من در گزينش دانشگاه رد شده بودم و در زمان ریاست شما، مجددا در دانشگاه پذیرفته شدم، بیشتر متوجه مي­‌شوم که ما چقدر می‌توانیم در حفظ نیروهای انسانی مفید و ارزنده، صبور و موثر باشیم.

وی همچنین اعتقاد دارد اگر کسی در زمان مسوولیتش نتواند کار مفیدی را انجام دهد، بهتر است دست‌کم کارهای خوب دیگران را تخریب نکند و آثار فعالیت‌های موثر گذشتگان را از بین نبرد.

 

مدیر گروه بیماری‌های داخلی دانشگاه شیراز

 

دکتر ملک‌زاده پس از پایان ریاست پنج ساله دانشگاه شیراز، مسوولیت مدیر گروه بیماری‌های داخلی دانشگاه را به مدت دو سال بر عهده داشت و به گفته وی، این سالها، جزو بهترین دوران مسوولیتش بود؛ چراکه رزیدنت‌های بسیار خوبی را آموزش داده و توانسته بوده کیفیت بخش داخلی را افزایش دهد. ضمن آن که حضور استادان بنام و مطرح در دانشگاه شیراز فرصتی را برای افزایش بهره‌برداری علمی دانشگاه از این افراد می‌دانست.

 

معاون آموزشی وزیر بهداشت

 

‌دکتر ملک‌زاده – معاون آموزشی وزیر بهداشت-1368

دکتر ملک‌زاده در سال 1368 به دعوت دکتر ايرج فاضل ، وزير بهداشت کابینه مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، رییس‌جمهوری وقت، از شیراز به تهران آمد و به عنوان معاون آموزشي وزیر بهداشت منصوب شد. وی از این تصمیم به عنوان اتفاقی تلخ یاد می‌کند؛ چراکه انتقال از شیراز به تهران زندگی شخصی و بویژه فعالیت‌های آموزشی و علمی وی را شدیدا تحت تاثیر قرار می‌داد و از آن مهمتر ، معتقد بود در مسوولیت مدير گروه داخلي دانشگاه شيراز بسیار موثرتر خواهد بود و اساسا همواره به تربیت رزیدنت‌ها علاقه‌مندتر بود؛ اما با اصرار دکتر فاضل، مسوولیت معاونت آموزشی وزارت بهداشت را در آن مقطع حساس و پرچالش پذیرفت.

 

مهمترین فعالیت‌های دوران معاونت آموزشی وزارت بهداشت

 

یکی از اقدامات مهم دکتر ملک‌زاده در زمان مسولیت معاونت آموزشی وزارت بهداشت در کابینه مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، راه‌اندازی رشته‌­هاي تخصصي و فوق تخصصي در بسیاری از رشته‎ها بود. در آن زمان کشور از کمبود شدید افراد متخصص در حوزه پزشکی رنج می‌برد. دکتر ملک‌زاده پس از صرف وقت فراوان و انجام مصاحبه‌های علمی، راسا حدود 100 نفر از پزشکان برتر دانشگاه‌­هاي مختلف را انتخاب کرده و برای گرفتن تخصص از بهترين دانشگاه‌هاي دنیا به آنها بورس تحصیلی داد. اکثر اين افراد پس از پایان دوره تحصیل در خارج، به کشور برگشتند و امروز جزو برجسته‌ترين پزشکان كشور هستند.

 

تکرار  یک چالش و بازگرداندن مجدد دانشجویان و استادان اخراجی به دانشگاه‌ها در زمان معاونت وزارت بهداشت

 

دکتر ملک‌زاده در زمان تصدی معاونت آموزشی وزارت بهداشت ، همزمان مسئول گزينش استاد و دانشجو بود و مجدد با چالش اخراج برخی رزيدنت­‌ها و افرادي مواجه شد که مي‌­خواستند  ادامه تحصیل دهند، اما در گزینش‌های قبلی رد شده یا از دانشگاه‌ها اخراج شده بودند. وی این موضوع را برنمی‌تافت. بنابراین بر اساس همان اعتقاد و عملش در ریاست دانشگاه شیراز،  بار دیگر 90 درصد دانشجوياني که به اعتقاد وی بدون رعایت ضوابط دقیق و با سخت‌گیری غیرقابل پذیرش، در گزينش‌ها رد شده بودند را به دانشگاه‌ها برگرداند و به گفته وی، همین مساله تبدیل به یکی از دلایل استیضاح دکتر ایرج فاضل، وزیر بهداشت وقت توسط نمایندگان مجلس شد که البته استیضاح دکتر فاضل نیز رای نیاورد؛ اما دکتر فاضل پس از جریان استیضاح، تصمیم به استعفا گرفت و حاضر به ادامه فعالیت در مسوولیت وزیر بهداشت نشد. دکتر ملک‌زاده ، دکتر ایرج فاضل، وزیر وقت بهداشت و پدر پیوند اعضا را فردی متدین و با اخلاق، بسیار معتدل، عاشق علم و خدمت به مردم توصیف می‌کند.

 

دکتر ملک‌زاده، وزیر وقت بهداشت در کنار دکتر ایرج فاضل وزیر مستعفی بهداشت در کابینه مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی

 

انتصاب به عنوان وزیر بهداشت

 

 

پس از این رویداد، مرحوم آیت‌الله  هاشمی رفسنجانی، رییس جمهوری وقت، دکتر ملک‌زاده را ابتدا به عنوان سرپرست وزارت بهداشت منصوب و سپس به عنوان نامزد تصدی وزارت بهداشت به مجلس معرفی کرد و وی با رای اعتماد نمایندگان مجلس، در سن 39 سالگی به عنوان وزیر بهداشت انتخاب شد و طی سالهای 69 تا 72 این مسوولیت را بر عهده داشت.

 

بازيد دکتر ملک زاده از مرکز پيوند کبد بيمارستان نمازي شيراز با حضور دکتر ملک حسيني و تيم پيوند کبد– 1371

ملاقات بهورزان با مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و اعلام روز 18 فروردین به عنوان روز بهورز

افتتاح مرکز پیوند مغز استخوان و سلول های بنیادی بیمارستان شهید نمازی شیراز توسط دکتر ملک‌زاده، وزیر وقت بهداشت-1372

 

مهمترین اقدامات در مسوولیت وزارت بهداشت

 

سخنرانی در اجلاس سالانه سازمان بهداشت جهانی – ژنو سال 1370

توسعه شبکه بهداشت و درمان روستاها و افزایش خانه‌های بهداشت در 17 هزار روستای عمدتا محروم، توسعه و ارتقای کیفیت درمانگاه‌های روستایی (700 مرکز بهداشتی درمانی) از طریق اخذ وام از بانک جهانی، تدوین طرح قانون بیمه همگانی که پس از تلاش بسیار فراوان برای ورود طرح به مرحله تصویب، نهایتا بعد از دوره وزارت وی مصوب شد، حمايت بسيار جدي از تجهیز بيمارستان‌ها و بخش‌هاي قلب‌ و عروق براي رسيدگي بيشتر به تعداد زياد بيماران قلبی، راه‌اندازي دوره فوق تخصص جراحي قلب‌ و عروق و توسعه جدي این دوره‌ها در کشور، پشتیبانی مالی و انسانی برای توسعه دوره‌های تخصصي و فوق تخصصي سایر رشته‌های مورد نیاز در کشور، حمایت مالی از کارخانه‌های توسعه تجهیزات پزشکی و داروسازی ، طراحی و اجرای برنامه بازآموزي مستمر پزشکان به صورت قانون اجباري از سال 1370 ، طراحی و اجرای برنامه تنظيم خانواده براي اولين بار پس از انقلاب اسلامي در سال 1371 با هدف کاهش جمعیت به دلیل شرایط آن مقطع، واکسیناسیون سراسری نوزادان ایران در برابر بیماری هپاتیت بی ، تلاش جدی برای ایجاد بخش‌های پیوند اعضا در کشور بویژه پیوند کبد در شیراز و سپس توسعه این بخش در دیگر نقاط دارای امکانات پیوند اعضا و اعزام پزشکان خبره برای فراگیری دوره پیوند به مراکز مهم پیوند اعضا در جهان بخصوص پیوند کبد که با تلاش شبانه‌روزی دکتر ملک‌حسینی پدر پیوند کبد ایران به بار نشست، از جمله مهمترین اقدامات وی در دوره وزارت بهداشت بود.

 

عضو  هیات موسس، دبیر و معاون تحقیقاتی فرهنگستان علوم پزشکی ایران

 

            اعضای پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی

اساسنامه تاسیس فرهنگستان علوم پزشکی ایران در وزارت بهداشت تصویب شده بود اما تا پیش از  فعالیت دکتر ملک‌زاده به عنوان وزیر بهداشت، تاسیس این ساختمان محقق نشده بود. دکتر ملک‌زاده، طی سالهایی که وزیر بهداشت بود، با حمایت مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، رییس‌جمهور وقت و به همت دکتر ایرج فاضل و جمعی از پزشکان و محققان، فرهنگستان علوم پزشکی را پایه‌گذاری کردند. وی مسوولیت دبير فرهنگستان و معاون پژوهشي فرهنگستان علوم پزشکي طی سالهای 1376 – 1386 را بر عهده داشت اما از سال 88 به دلیل مخالفت با موضع‌گیری‌های سیاسی صورت گرفته در فرهنگستان طی دوره ریاست جمهوری دکتر محمود احمدی‌نژاد ، بعدها از تمام مسوولیت‌های اجرایی فرهنگستان علوم پزشکی کناره‌گیری کرد.

 

پایان مسوولیت دکتر ملک‌زاده به عنوان وزیر بهداشت

 

 مراسم تقدیر از دکتر ملک‌زاده در پایان دوره مسوولیت وزارت بهداشت-1372

 

تاسیس و سردبیری مجله  «آرشیو پزشکی ایران» / Archives of Iranian Medicine

 

مجله آرشیو پزشکی ایران

 

دکتر ملک‌زاده همچنین در سال 1376/1998 مجله «آرشیو پزشکی ایران» Archives of Iranian Medicine را با حمایت و مدیریت دکتر ایرج فاضل تاسیس و به عنوان سردبیر مجله، آن را طی این سالها اداره کرد.

هدف از انتشار این مجله انعکاس فعالیت‌های علمی و انتشار نتایج تحقیقات پژوهشگران ایرانی و خارجی در عرصه‌های مختلف علوم پایه و بالینی در سطح بین‌المللی است. مقالات دریافتی این مجله شامل مقالات مروري، اصيل تحقيقي، گزارش موردي، تاريخ پزشكي معاصر و قديم ايران، گزارش، گزارش كوتاه، نامه به سردبير و فرضيه است که به صورت رایگان منتشر می‌شوند. 

این ماهنامه پزشکی عمومی که در سال 1378 ، رتبه علمي – پژوهشي از وزارت بهداشت دریافت کرد ، نخستین مجله پزشکی ایران است که بعد از انقلاب ، وارد پاپ مد  / PubMed  شده است.

وضعیت نمایه‌های استنادی مجله آرشیو پزشکی ایران شامل EMBASE  در ژانويه ۲۰۰۲ –  چهار سال پس از انتشار، MEDLINE 8 PUB MED  در ژانويه ۲۰۰٦  – هشت سال پس از انتشار  و Web of Science (ISI)  در 2008 –   9 سال پس از انتشار  است.

مجله «آرشیو پزشکی ایران» با انتشار بیش از یکهزار مقاله و کسب 4 هزار استناد ، دارای ضریب تاثیر ( Impact Factor)  3.5 در سال 2023 و 1.5 در حال حاضر  است. همچنین سایت‌اسکور  مجله در سال 2022 ،  4.3  و سایت‌اسکورترکر  آن در سال 2023 ،  4.4 بوده است. 

دکتر ملک‌زاده مجله آرشیو پزشکی ایران را همواره به عنوان یکی از فرزندان خود توصیف می‌کند که در تمام این سالهای طولانی، آن را با اشتیاق و علاقه فراوان هدایت کرده و طی بیش از دو دهه، دو ساعت از روزهاي چهارشنبه هر هفته را به حضور در تحریریه مجله و اداره آن اختصاص داده است.

 

ریاست بیمارستان شریعتی

 

حکم انتصاب دکتر ملک‌زاده به ریاست بیمارستان شریعتی توسط ریاست وقت دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

مراسم تجليل از اعضاء هيئت علمي قديمي و نسل جديد دستياران و استادان بيمارستان شريعتي – 1387

 

در دوران ریاست دکتر باقر لاریجانی در دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر ملک‌زاده  به ریاست بیمارستان شریعتی منصوب شد و طی سالهای 1385 تا 1389 عهده‌دار این مسوولیت بود. دکتر ملک‌زاده در زمان انجام این مسوولیت، به شدت از کمبود امکانات بیمارستان شریعتی و فقدان برخی امکانات مورد نیاز بیماران رنج می‌برد. بر همین اساس تاسیس  يک بيمارستان شريعتي جديد (بیمارستان شماره دو شریعتی) ر ا در دستور کار قرار داد و با تلاش فراوان توانست از بانک توسعه اسلامي 125 ميليون يورو وام گرفته و همزمان با بازسازی تمام بخش‌های بیمارستان شریعتی فعلی (شماره یک) پروژه ساخت بیمارستان شریعتی شماره 2 در منطقه 22 تهران را با همکاری مسوولان اجرایی بیمارستان آغاز کند. در زمان ریاست دکتر ملک‌زاده در بیمارستان شریعتی، با تلاش فراوان دکتر قوام‌زاده، استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران و پدر پیوند مغز استخوان ایران، بخش پیوند مغز استخوان در بیمارستان شریعتی ایجاد شد.

 

  ارائه طرح ساخت بیمارستان شریعتی جدید (شماره2) در زمان مسوولیت ریاست بیمارستان شریعتی

بازدید دکتر ملک‌زاده از پروژه ساخت بیمارستان شریعتی شماره 2

 

عضو هیات تاسیس انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران و ریاست آن

 

 

از دیگر مسوولیت‌های مهم دکتر ملک‌زاده ریاست انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران (IAGH) بوده است. این انجمن به همت دکتر ملک‌زاده و گروهی از  پزشکان فوق تخصص گوارش و کبد در سال 1372 تاسیس شد و به ریاست دکتر حسن میرمجلسی و دبیری دکتر رضا ملک‌زاده آغاز به کرد .

دکتر ملک‌زاده به عنوان عضو هیات موسس و هیات مدیره انجمن متخصصین گوارش و کبد، طی سالهای فعالیت آن و تا زمان حضور دکتر میرمجلسی، استاد صاحب‌نام و پیشکسوت و فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد در جایگاه ریاست انجمن، حاضر به حضور در جایگاه ریاست نشد و به عنوان دبیر انجمن از هیچ تلاشی برای انجام امور آن فروگذاری نکرد. در نهایت در هفتمین دوره انتخاب ریاست انجمن ، با کناره‌گیری دکتر میرمجلسی از حضور انتخاب ریاست ، دکتر ملک‌زاده در جلسه هیات رییسه به عنوان رییس انجمن متخصصین گوارش و کبد انتخاب شد.

وی در سال 1394 ساختمان مستقلی را با همکاری اعضا برای انجمن خریداری کرد و تمام تلاش خود را برای ارتقای علمی آن از جمله معرفی انجمن در یک مقیاس بین‌المللی و عضویت در انجمن جهانی گوارش، انجمن گوارش خاورمیانه و شمال آفریقا، انجمن گوارش خاورمیانه ، برگزاری سالانه کنگره بین‌المللی گوارش و کبد در ایران، شرکت در کنگره‌های بین‌المللی گوارش و حمایت جدی از حضور همکاران انجمن در این کنگره‌ها ، تبدیل انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران به یکی از بهترین و فعال‌ترین انجمن‌های علمی کشور و انتشار دو نشریه تخصصی انجمن شامل «مجله گوارش» به زبان فارسی و مجله انگلیسی زبان « Middle East Journal of Digestive Diseases » به کار بست. دکتر ملک‌زاده در حال حاضر ریاست انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران را بر عهده ندارد.

 

معاونت تحقیقات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

 

 

دکتر ملک‌زاده ، معاون تحقیقات وزارت بهداشت در مراسم تقدیر از دانشمندان برتر علوم پزشکی ایران در همایش شیوه‌ دستیابی به مرجعیت علمی ایران -1396

 

یکی از مهمترین مسوولیت‌های اجرایی دکتر ملک‌زاده، معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي در دوران وزارت دکتر حسن قاضی‌زاده هاشمی بود که  از سال 1392 آغاز شد و وی پس از استعفای دکتر هاشمی و با روی کار آمدن دکتر سعید نمکی، دومین وزیر بهداشت دولت دوازدهم (کابینه حسن روحانی) ، در سمت معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت ابقا شد و  30 آبان ماه 99 طی یک استعفا، این مسوولیت را کنار نهاد.

تاسیس موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران (نیماد)، پایه‌گذاری بزرگترین مطالعه ملی کوهورت آینده‌نگر مبتنی بر جمعیت «پرشین» در دانشگاه‌های علوم پزشکی با هدف شناسایی علل بروز بیماری‌های مزمن غیرواگیر، پیشگیری از آنها و کاستن از هزینه‌های نظام سلامت، ایجاد برنامه ملی ثبت بیماری‌ها و ایجاد یکصد مرکز ثبت بیماری،  ایجاد مرکز ثبت کارآزمایی‌های بالینی ایران، توسعه و تکمیل آزمایشگاه‌های جامع تحقیقات علوم پزشکی، توسعه مراکز تحقیقاتی علوم پزشکی، توسعه زیرساخت و تجهیز اتاق‌های تمیز، توسعه و تقویت مراکز رشد در دانشگاه‌های علوم پزشکی و پارک‌های علم و فناوری سلامت، حمایت گسترده از شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه سلامت، تدوین و راه‌اندازی برنامه پزشک پژوهشگر، تدوین و راه‌اندازی برنامه تحقیقاتی پسادکترا، ارتقای کیفی دوره دکترای پژوهشی، برنامه مستمر حمایت از دانشمندان و فناواران برتر علوم پزشکی کشور در اشکال مختلف مانند اجرای همایش سالانه شیوه‌های دستیابی به مرجعیت علمی ایران و تقدیر از دانشمندان برتر علوم پزشکی ایران،  جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی، حمایت از ایجاد و توسعه سامانه علم‌سنجی دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها در وزارت بهداشت، ارتقای سطح رعایت استانداردهای اخلاقی در انجام پژوهش‌های زیست‌پزشکی  و …. از جمله مهمترین اقدامات وی در زمان مسوولیت معاونت تحقیقات وزارت بهداشت طی بود.

 

تاسیس موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران (نیماد)

 

دکتر ملک‌زاده در کنار ساختمان موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران (نیماد) که سال 93 آن را بنیان نهاد

 

تاسیس موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران (نیماد) یکی از مهمترین اقدامات دکتر ملک‌زاده در دوران مسوولیت معاونت تحقیقات وزارت بهداشت، در زمان دکتر قاضی‌زاده هاشمی بود. موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران (نیماد / NIMAD ) پس از تصویب در شورای گسترش دانشگاه‌های علوم پزشکی در مهر ماه سال ۹۳ کار خود را با هدف حمایت از تحقیقات علوم پزشکی آغاز کرد و وی با حکم دکتر قاضی‌زاده هاشمی به ریاست این موسسه منصوب شد و تا پایان دوران معاونت تحقیقات وزارت بهداشت به فعالیت در این موسسه ادامه داد.

 

ایجاد نظام ثبت بیماری‌ها

 

 

ایجاد نظام ثبت بیماری‌ها نیز از دیگر اقدامات مهم دکتر ملک‌زاده در مسوولیت معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت دولت دهم بوده است. وی با توجه به اختصاص 80 درصد بار بیماری‌ها به بیماری‌های مزمن غیرواگیر ، تشکیل نظام ثبت بیماری‌ها را همانند کشورهای پیشرفته، یک ضرورت غیرقابل انکار و زیرساختی بسیار مهم برای انجام تحقیقات بویژه مطالعات کوهورت مبتنی بر جمعیت بیماران می‌دانست که شکل‌گیری آن در رشد علمی و تحقیقاتی حوزه پزشکی در ایران و جهان، کاهش هزینه‌های نظام سلامت، اطلاع از آخرین درمان‌های بیماری‌های مختلف و معرفی درمان‌های جدید به بیماران تحت نظام ثبت و …. بسیار موثر است. بنابراین با تلاش و پیگیری‌های دکتر ملک‌زاده، برنامه ملی مرکز ثبت بیماری‌ها با همکاری بیش از 150 متخصص و محقق برجسته کشور در دوران مسوولیت وی در معاونت تحقیقات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی راه‌اندازی شد و تا پایان دوران این مسوولیت وی، مرکز ثبت 100 بیماری شکل گرفت.

 

 استعفا از معاونت تحقیقات وزارت بهداشت در دوران اپیدمی کووید -19

 

 

بخشی از دوران مسوولیت «معاونت تحقیقات وزارت بهداشت» دکتر ملک‌زاده در دوره وزارت دکتر سعید نمکی، با ظهور  پاندمی «کووید-19» همزمان شد؛ بیماری عفونی که با مرگ میلیون‌ها انسان مبتلا به این بیماری، جهان را با بحرانی بی‌سابقه و غافلگیرکننده و خسارت‌هایی بسیار سنگین و اندوهبار مواجه کرده بود.

دامنه چالش‌های بحران کووید-19 و مدیریت اپیدمی این بیماری در کشور که در آن زمان با انتقادات بسیار جدی از وزارت بهداشت مواجه شده بود، به معاونت تحقیقات وزارت بهداشت نیز کشیده شد و دکتر رضا ملک‌زاده، ۳۰ آبان ماه ۹۹ با انتشار متنی در انتقاد به آنچه که «مدیریت بسیار غلط و پرنقص در پاندمی کرونا که موجب تلفات فراوان ناشی از این بیماری در کشور شده ، اظهارات غیرعلمی و ناشی از شتابزدگی مانند «معرکه برپا کردن» در مورد تولید واکسن ایرانی کووید-۱۹ که در مراحل اولیه بوده و وارد فاز انسانی نشده بود، ادعاهای بی‌اساس سازمان غذا و دارو در خصوص موثر بودن داروهای طب سنتی در درمان کووید -19 که بدون هیچ مبنای علمی و پژوهشی و مطالعات بالینی کافی صورت گرفته،  دفاع  از ادغام طب سنتی در نظام شبکه بهداشت و درمان کشور که می‌تواند شبکه بهداشت و درمان ایران را ناپایدار و در دراز مدت تضعیف کرده و مردم را از حقوق خود در بهره‌مندی از درمان‌های پیشرفته پزشکی مدرن محروم سازد و تشکیل نشدن شورای معاونین طی ۶ ماه و عدم اختصاص وقت از سوی وزیر برای بحث در امور آموزشی، پزشکی و دانشجویی» استفعا داد و این رویداد، بازتاب بسیار فراوانی در رسانه‌های ایران و حتی جهان یافت.

 

چهار دهه فعالیت تحقیقات پزشکی پرطلاطم

 

 

مهمترین بخش زندگی دکتر ملک‌زاده را می‌توان دوران فعالیت‎های تحقیقاتی او دانست؛ چنانچه خود بارها تاکید کرده است: «يکي از بهترين فرصت‌هايي که در زندگي‌ام پيدا کردم، بعد از وزارت و زماني بود که ديگر مسئولیت اجرایي خاصی نداشتم و به کار تحقیقاتی پرداختم.» وی به عنوان استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران، ابتدا برای نخستین بار، بخش کامل و نسبتا بزرگ گوارش و کبد را در بیمارستان شریعتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران ایجاد کرد.

 

تاسیس مرکز تحقیقات بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان اولین مرکز تحقیقاتی در زمینه بیماری‌های گوارش و کبد در ایران

 

   دکتر ملک‌زاده در جمع اعضای علمی و استادان مرکز تحقیقات گوارش و کبد

 

اما نقطه عطف فعالیت تحقیقاتی گسترده دکتر ملک‌زاده، سال 1372 بود؛ زمانی که وی با کوشش فراوان  و پس از غلبه بر چالش‌های متعدد، مرکز تحقيقات بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران که بعدها به پژوهشکده ارتقا یافت را به عنوان نخستین مرکز پژوهشی این بیماری‌ها در کشور تاسیس کرد و به امر درمان بیماران، تحقیقات وسیع و آموزش پزشکان فوق تخصص گوارش و کبد در این مرکز پرداخت و طی بیش از دو دهه که مسئوليت اجرايي خاصی به جز ریاست پژوهشکده بیماری‎‌های گوارش و کبد و آموزش و درمان پزشکی نداشت، ضمن تربیت یکصد و پنجاه فوق تخصص گوارش و کبد که اين افراد اكنون جزو بهترین پزشکان گوارش و کبد کشور هستند، مسیر پرطلاطم تحقیقات پزشکی را به طور جدی طی کرد و باقی عمر خود را صرف تحقق آرزویش در زمینه تحقیق بر روی بیماری‌ها و در راس آنها بیماری سرطان کرده است.

 

پایه‌گذاری و اجرای مطالعه سرطان مری و معده در شمال و مطالعه بزرگ کوهورت گلستان در شمال شرق ایران

 

تشکيل تيم منسجم و فعال تحقيقات سرطان مري و معده در مرکز تحقيقات بيماريهاي گوارش و کبد پس از جلسه و رايزني با برجسته‌ترين محققان سرطان مري در آژانس بين‌المللي تحقيقات سرطان

 

دکتر ملک‌زاده، در مسیر دشوار و طاقت‌فرسای پژوهش، ابتدا در سال 1372 در گامی بلند، «مطالعه مهم سرطان مری و معده در شمال ایران (استان اردبیل) و شمال شرق ایران (استان گلستان) و سپس «مطالعه کوهورت گلستان»، بزرگترین مطالعه کوهورت آینده‌نگر مبتنی بر جمعیت در شمال آفریقا و خاورمیانه و وسیع‌ترین مطالعه تحقیقاتی در دانشگاه علوم پزشکی تهران را در شمال شرق ایران (استان گلستان- منطقه گنبد کاووس) پایه‌گذاری کرد و با همکاری تیم بزرگی از محققان دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، گلستان و اردبیل و مراکز مهم علمی تحقیقات سرطان جهان همچون آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی (IARC/WHO) ، موسسه ملی تحقیقات سرطان آمریکا (NCI/NIH) ، مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه کمبریج انگلستان، (CRUK/Cambridge)، دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا ، دانشگاه کارولینسکای سوئد و بسیاری از مراکز تحقیقاتی معتبر جهان به اجرا درآورد.

 

         تیم اجرایی مطالعه کوهورت گلستان- گنبد کاووس

 

بازید تيم محققان سرطان‌شناسی جهان از  مطالعه کوهورت گلستان-گنبد کاووس

دکتر ملک‌زاده در کنار محققان و کارشناسان مطالعه کوهورت گلستان- گنبدکاووس

 

این مطالعه بی‌سابقه در کشور که به بررسی علل بروز بالای شيوع سرطان مري در شمال شرق ایران (استان گلستان) اختصاص داشت، طی بیش از دو دهه اجرا به نتایج و دستاوردهای مهم ملی و بین‌المللی در زمینه‌های سرطان‌های گوارشی، علل شیوع بالای سرطان‌ معده در شمال ایران، علل شیوع بالای سرطان مری در شمال شرق ایران به عنوان داغ‌ترین نقطه شیوع سرطان مری در جهان طی آن سالها و همچنین بیماری‌های مزمن غیرواگیر بویژه بیماری‌های قلبی عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی و پیشگیری از مرگ‌های زودرس انجامید. مشروح دستاوردهای مطالعه کوهورت گلستان در بخش تحقیقات پزشکی وب‌سایت قابل مشاهده است.

 

مطالعه درمان هپاتیت سی

 

 

«مطالعه درمان  هپاتیت سی» (Hepatitis C) را می‌توان یکی از مهم‌ترین دستاوردهای تحقیقاتی دکتر رضا ملک‌زاده دانست که با همکاری جمعی از محققان علوم پزشکی کشور موفق به تولید دارویی با نام  تجاری Sovodak   / سووداک، برای درمان قطعی، کامل و آسان هپاتیت سی در ایران شدند.

تحقیقات دکتر رضا ملک‌زاده و همکارانش در مطالعه درمان هپاتیت سی در ایران نشان داد شانس موفقیت درمان بیماران ایرانی با داروی خارجی هپاتیت سی (هاروونی)، فقط ۵۰ تا ۶۰ درصد است؛ زیرا بر اساس فراوانی ژنوتایپ ویروس هپاتیت C در بیماران ایرانی، بیشتر ، ترکیبی از ژنوتایپ 1 (50 درصد) و ژنوتایپ  3 (46 درصد) است که با مصرف داروی هاروونی و یا مشابه آن ، شانس درمان تنها 50 درصد است. بر همین اساس، دکتر ملک‌زاده و همکاران وی در مطالعه «درمان هپاتیت سی» پس از دو و نیم سال تحقیق با ترکیب «سوفوسبویر» و «داکلاتاسویر» در قرصی به نام «سووداک» و با انجام کارآزمایی‌های متعدد بالینی (فاز پایلوت و فاز اصلی)، قرصی را تولید و عرضه کردند که نتایج مطالعات ملی و بین‌‌المللی آن در مجلات معتبر نشان می‌دهد این دارو بیماران مبتلا به هپاتیت سی را در تمام ژنوتایپ ها تا ۹۸ درصد به طور قطعی درمان کرده است. جزییات کامل مطالعه درمان هپاتیت سی در بخش تحقیقات پزشکی وب‌سایت دکتر ملک‌زاده قابل مشاهده است.

 

پایه‌گذاری و اجرای مطالعه ملی کوهورت پرشین

 

       همکاران تیم مطالعه ملی کوهورت پرشین

 

مسوولیت معاونت تحقیقات وزارت بهداشت در دوره تصدی دکتر سید حسن قاضی‌زاده هاشمی، به دلیل شدت علاقه دکتر ملک‌زاده به فعالیت‌های تحقیقاتی، آرزوی وی برای ایجاد زیرساخت‌های عظیم تحقیقاتی در کشور، ارتقای فعالیت‌های موثر بنیادی و کاربردی تحقیقات پزشکی با همکاری محققان علاقه‌مند و توسعه همکاری‌های علمی بین‌المللی در حوزه تحقیقات پزشکی که تاثیر بسیار مهمی در ارتقای علمی ایران در عرصه تولید علم جهانی داشت، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بود.

طی سالهای فعالیت در این مسوولیت، وی یکی از مهمترین آرزوهای تحقیقاتی خود را محقق کرد و بر اساس تجربیات مفید و موثر مطالعه کوهورت گلستان، مطالعه مهم ملی کوهورت پرشین را با همکاری تیم بزرگی از محققان در 25 دانشگاه علوم پزشکی با هدف شناسایی علل بروز بیماری‌های مزمن غیرواگیر ، سنجش بار این بیماری‌ها، پیشگیری از بروز آنها و کاهش بار بیماری‌های غیرواگیر در نظام سلامت ایران، در استان‌های مختلف کشور پایه‌گذاری و اجرا کرد که این مطالعه ملی با مشارکت 220 هزار نفر از افراد همه نژادهای ایرانی در چندین شاخه نوزادان، نوجوانان، بزرگسالان، کارمندان، بیماری‌های چشم و … تا کنون ادامه دارد و حاصل آن انتشار 250 مقاله علمی تا کنون بوده است.

 

محقق شناخته شده در همکاری‌های علمی بین‌المللی و انتشار مقالات پراستناد

 

 

 

 

 

 

 

دکتر ملک‌زاده ، محقق بین‌المللی سرطان‌شناسی در کنار محققان آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی

 

دکتر رضا ملک‌زاده، بینانگذار بزرگترین مطالعات کوهورت آینده‌نگر مبتنی بر جمعیت در منطقه خاورمیانه و شمال افریقا و ایران،  از جمله محققانی است که با انجام تحقیقات فراوان و انتشار مقالات متعدد ( بیش از 900 مقاله تا کنون به استناد Scopus ) در بین محققان داخلی و بین‌المللی، به تولید مقالات کیفی و پراستناد ( بیش از 205 هزار استناد به مقاله به استناد Scopus) ، تولید علم کاربردی و محصول‌محور و همکاری علمی‌ بین‌المللی با محققان مشهور دنیا بویژه آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی و همچنین سایر مراکز تحقیقاتی مطرح دنیا در زمینه سلامت (بیماری‌های گوارش و کبد، سرطان‌های گوارشی و برخی بیماری‌های مهم داخلی بویژه بیماری‌های قلبی و عروقی ) شناخته شده است. این محقق به استناد به داده‌های سامانه علم‌سنجی اعضای هیات علمی وزارت بهداشت در حال حاضر دارای اچ ایندکس  133 است و در جایگاه بالای فهرست دانشمندان یک درصد برتر علوم پزشکی ایران و دنیا بر اساس نظام بین‌المللی  رتبه‌بندی ESI‌ قرار دارد.

 

اقدامات دکتر ملک‌زاده در عرصه فناوری پزشکی

 

 

عضویت در هیات مدیره صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری، از دیگر مسوولیت‌های اجرایی دکتر رضا ملک‌زاده بوده است. فعالیت صندوق نوآوری و شکوفایی از سال 1392 در دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی آغاز شد و عضویت دکتر ملک‌زاده در این صندوق، از آغاز فعالیت تا کنون به مدت 10 سال ادامه یافته است. هدف از ایجاد این صندوق، توسعه فناوری‌های نوظهور و آینده‌ساز در کشور و شکل‌گیری، توسعه و تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان با تکیه بر توان پژوهشگران و فناوران داخلی بوده است.

وی معتقد است، اساس توسعه هر کشور بر پایه رشد علم و فناوری است و ایجاد و گسترش شرکت‌های دانش‌بنیان و پارک‌های علم و فناوری، به شرط درک روشن نیازها، ظرفیت‌ها و امکانات مورد نیاز  این شرکت‌ها توسط حاکمیت، با افزایش سهم اقتصاد دانش‌بنیان از تولید ناخالص ملی، آینده بهتری برای اقتصاد کشور رقم خواهد خورد.

 

دکتر ملک‌زاده در عرصه آموزش پزشکی

 

 اعطای نخستین درجه علمی «استاد ممتازی» در دانشگاه علوم پزشکی تهران به دکتر رضا ملک‌زاده

 

دکتر رضا ملک‌زاده، که پیش از انتقال به دانشگاه علوم پزشکی تهران، درجه «استاد تمام» خود را در سال 1372 از دانشگاه شیراز  دریافت کرده بود، به دانشگاه علوم پزشکی تهران  منتقل شد و در سال 1387، نخستین کسی بود که درجه علمی  «استاد ممتاز» را در بین استادان این دانشگاه دریافت کرد.

وی دارای بیش از 40 سال سابقه آموزش در رشته‌های بیماری‌های داخلی و بيماري‌هاي گوارش و کبد به دانشجويان پزشکي عمومی، دستياران داخلي و دستياران فوق تخصصی گوارش و کبد است و تا کنون موفق به تربیت 150 دانشجوی متخصص داخلی و فوق تخصص گوارش و کبد شده است.

به گفته بسیاری از استادانی که از دانشجویان دکتر رضا ملک‌زاده بوده‌اند، وی از جمله استادانی بوده است که بهترین، با کیفیت‌ترین و به‌روزترین اسلایدهای آموزشی را در کلاس‌های درس دانشجویان آموزش علوم پزشکی ارائه کرده و به دلیل سابقه طولانی در تحقیقات پزشکی، آموزش‌های استاد ملک‌زاده از ویژگی‌های منحصربه‌فرد و پرنکته‌ای با نگاه به آخرین تحولات در علم پزشکی دنیا و نتایج دستاوردهای تحقیقاتی برخوردار بوده است.

 

دکتر رضا ملک‌زاده، در کنار دستیاران داخلی-1384

 

دکتر ملک‌زاده در کنار دانشجویان دوره فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد

 

به طور کلی در کارنامه آموزشی دکتر رضا ملک‌زاده، سوابق : استاديار، دانشيار ، استاد بخش داخلي دانشکده پزشکي شيراز ، استاد تمام دانشگاه شیراز ، استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران، رئيس بخش گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، (1386ـ1372)، مدير گروه داخلي دانشکده پزشکي دانشگاه علوم پزشکی تهران (1381ـ1376 )، عضو هيأت ممتحنه بورد تخصصي داخلي کشور به مدت 20 سال، دبير و عضو هيئت ممتحنه بورد فوق تخصصي گوارش و کبد کشور به مدت 20 سال، بنیانگذاری و همکاری در تاسیس جامعه متخصصين داخلي ايران، انجمن متخصصين گوارش و کبد ايران،  جامعه انجمن­‌هاي تخصصي و فوق تخصصي داخلي ايران،  دانشگاه غيرانتفاعي خاتم (تهران ) مشاهده می‌شود.

 

برکناری از ریاست پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد با روی کار آمدن دولت رییسی و ریاست دکتر قناعتی در دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

دکتر ملک‌زاده در کنار ساختمان پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد در بیمارستان شریعتی

 

با پایان مسوولیت دکتر ملک‌زاده در معاونت تحقیقات وزارت بهداشت، وی به عنوان موسس پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران واقع در بیمارستان شریعتی، به عنوان نخستین مرکز  تحقیقات بیماری‌های گوارش و کبد در ایران، فعالیت‌های آموزشی و تحقیقاتی  خود را در پژوهشکده ادامه داد. طی بیش از دو دهه مدیریت پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد، این مرکز علمی تحقیقاتی تقریبا در تمام سالهای فعالیت، توانست رتبه نخست تولید بیشترین مقالات منتشره در  مجلات معتبر علمی بین‌المللی، مجلاتی با ضریب نفوذ بالا و از همه مهمتر، مجلات مشهور بین‌المللی همچون نیوانگلند، نیچر، لنست و …، رتبه بیشترین استناد به مقالات که نشان از کیفیت مقالات تولید شده داشته و همچنین بیشترین همکاری علمی بین‌المللی را در بین مراکز تحقیقات بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران کسب کند و یکی از قوی‌ترین همکاران علمی سازمان بهداشت جهانی در ایران در زمینه سرطان‌های گوارشی در بین مراکز تحقیقات پزشکی کل دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور به شمار رود.

با آغاز به کار دولت ابراهیم رییسی و مسوولیت دکتر عین‌اللهی در وزارت بهداشت، دکتر قناعتی، رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران ، آبان ماه 1401، دکتر ملک‌زاده را از ریاست پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، جایی که وی آن را در سال 1372 تاسیس کرده و طی بیش از دو دهه، مدیریت آن را در سطح بالای تولید علم، برعهده داشت، برکنار کرد.

 

تداوم فعالیت‌های آموزشی و تحقیقاتی تا کنون

 

 

دکتر ملک‌زاده با پایان یافتن مسوولیت‌های اجرایی از سال 1401 تا کنون در مقام استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران به فعالیت‌های آموزشی و تربیت متخصصان داخلی و فوق تخصص گوارش و کبد و به عنوان محقق شناخته‌شده بین‌المللی به فعالیت‌های تحقیقاتی و تولید مقالات با استنادات بالا در مجلات معتبر و مشهور علمی بین المللی ادامه است.

 

 فعالیت‌های اجتماعی

 

 

 

بسیاری از  پزشکان، خانواده، نزدیکان و وابستگان دکتر ملک‌زاده ، ایشان را  یک وطن‌دوست واقعی توصیف می‌کنند که در سخت‌ترین شرایط حیات حرفه‌ای ، آموزشی، علمی، عرصه دشوار تحقیقاتی، با وجود امکان پذیرش از بهترین دانشگاه‌های دنیا و مهاجرت به کشورهایی پیشرفته برای ادامه تحصیل و انجام تحقیقات علمی، هرگز حاضر به ترک کشور و خدمت‌رسانی به مردم نشده، انسانی بسیار پرکار ، خستگی‌ناپذیر، امیدوار و مقید به سازندگی وطن در تمام ادوار زندگی بوده است.

توصیه همیشگی دکتر ملک‌زاده به همکاران جوان و دانشجویانی که پزشکان آینده خواهند بود، توجه به فعالیت‌های خیرخواهانه و نوع‌دوستی و بویژه رسیدگی به تنگدستان جامعه و بیماران محروم است. وی با وجود مشغله فراوان اجرایی، آموزشی و تحقیقاتی، ماهانه یک بار به زادگاهش (روستای بالاده از توابع شهرستان کازرون در استان فارس) سفر کرده و شمار بسیار زیادی از بیماران در نوبت انتظار ملاقات با دکتر ملک‌زاده را  به طور رایگان پذیرش و درمان می‌کند. در کنار این فعالیت‌ها ، رسیدگی و کمک مالی به نیازمندان و محرومان روستا، تاسیس مراکز اشتغالزایی برای جوانان محل زادگاهش از جمله ایجاد مرکز  فنی – حرفه‌ای، تاسیس درمانگاه خیریه ، از  فعالیت‌های اجتماعی وی  بوده است.

به اذعان اعضای خانواده و بستگان دکتر ملک‌زاده، احترام خاص به والدین و رسیدگی و مراقبت از آنها در برابر مشکلات و بیماری‌ها در عین دارا بودن مسوولیتهای اجرایی و مشغله‌های آموزشی و علمی،  از دیگر ویژگی های شاخص ایشان بوده است. وی همراهی اعضای خانواده، بویژه همسرش را در پیشرفت امور زندگی‌، یک نعمت دانسته و معتقد است که خانواده ارزشمندترین دارایی انسان به شمار می‌رود که باید از آن مراقبت کافی و در  فرایند مشکلات سخت ، همیاری و صبوری پیشه کرد.

 

 

کوهنوردی دکتر ملک‌زاده در کنار دوستان قدیمی دوره پزشکی عمومی دانشگاه شیراز

 

علاقه وافر به ادبیات و مطالعه آثار ادبی بخصوص شاهنامه فردوسی، انجام ورزش کوهنوردی که تا کنون به طور هفتگی با دوستان دوران دانشگاهی‌ ادامه یافته است، از دیگر فعالیت‌های اجتماعی و اوقات فراغت دکتر ملک‌زاده است.

 

 

نویسنده: فرشته هاشمی

 

انتهاب پیام